Лепта вдовиці фразеологізм значення

Лепта вдовиці фразеологізм значення

Якщо ви потрапили на цю сторінку – значить вас цікавить, що означає вислів “лепта вдовиці”. Давайте детальніше розберемо, що означає фразеологізм “Лепта вдовиці”.

Лепта вдовиці – зробити посильний внесок в якусь справу (внесок формально малий, але великий своєю внутрішньою цінністю)

Лепта – дрібна монета в Стародавцій Греції.

Фразеологізм “Лепта вдовиці” – речення

Це б то, бачиш, лепта удовиці (М. Номис);

Будь ти й мені за ознаку надії, Що не потоне народ наш без сліду в народностях інших, Що до скарбниці, до вічного поступу інших народів Він хоч убогую лепту вдовиці успіє вложити (В. Самійленко).

Пожертвування незчисленні … тут і мільйон багатія і копійка жебрака, і лепта вдовиці. (П. А. Вяземський)

Лепта вдовиці  походження

В оповіданні про пожертвування в скарбницю Єрусалимського храму щедрі внески багатих, що жертвували від надлишку, протиставлені скромному внеску бідної вдови, яка пожертвувала все, що вона мала – дві лепти. На виході, у величезних воріт, стояв ящик для пожертвувань. Ісус побачив, як багаті кладуть в цей ящик великі суми грошей. Однак Бога не дуже радували ці великі пожертвування багатіїв, тому що вони жертвували від надлишку грошей і, ймовірно, сподіваючись таким чином отримати особливе місце на небі або ж заспокоїти свою совість. Їх приношення нагадували хабар для Бога! Ніхто з них не жертвував зі свого капіталу, і вони своїми дарами не виражали повної посвяти Богу! Ісус побачив бідну, кинуту вдову, прислугу, яка чистила палаци цих багатіїв. Вона, стоячи на колінах, заробляла собі кілька копійок, щоб якось прожити так прогодувати своїх дітей. Господу стало шкода її, і Він дуже зрадів, коли побачив, що ця проста вдова любить Господа більше своїх грошей. Смиренно поклавши свої останні дві лепти, вона тим самим віддала все своє серце Господу! Ці дві лепти з рук вдови виглядали на небі, як дві величезні гори з золота, тому що вона віддала Господу все, що мала, поклала всю надію на Нього, полюбила Його.

Схожі записи:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *