Як зберігати мед в домашніх умовах

Як зберігати мед в домашніх умовах

В народі мед називають «рідким золотом», яке бджоли дарують всім людям. Він містить в собі безліч корисних для здоров’я людини якостей: органічні кислоти, мінерали, вітаміни В і С, антибіотики, мікроелементи, глюкозу, сахарозу, фруктозу. Через незнання тонкощів зберігання меду можуть зменшуватися його якість і корисні властивості. Є безліч секретів і тонкощів і якщо дотримуватися нескладних правил, то натуральний мед здатний зберегти свій смак, вигляд і корисні речовини на багато років.

Період зберігання меду

Від вірного зберігання меду залежить наскільки довго він буде зберігати свої лікувальні властивості. Склалася неправильна думка, що його потрібно використовувати за 12 місяців, а після цього періоду він зацукровується і ніякої користі в ньому не залишається і він навіть може нанести шкоду. Однак, це не більше, ніж чутки, адже якщо дотримуватися нескладних правил дотримання світлового та температурного режиму, то термін його зберігання можна продовжити як мінімум до 4 років. Щоб розібратися в цьому питанні слід знати про особливості консистенції меду:

  • мед в сотах – при правильній консервації його можна зберегти більше, ніж на 11 років;
  • рідкий мед – має найбільшу кількість вітамінів, які добре впливають на організм. Період зберігання в цьому випадку приблизно рік;
  • густий мед – якщо продукт натуральний, то після виїмки протягом місяця він почне густіти. Термін зберігання також буде близько року.

Справжні цінителі цього продукту кажуть, що чим довше зберігати мед, тим смачнішим, солодшим і ароматнішим він буде ставати.

Температура і вологість зберігання меду

  1. Через зберігання меду в жарких місцях в ньому можуть початися формуватися отруйні процеси. Тому слід враховувати особливості вологості і температури в приміщенні.
  2. Найбільша температура для його збереження може досягати +40 градусів, але варто враховувати, що корисні речовини при такому способі зберігатися будуть недовго.
  3. Якщо постійно залишати мед в приміщенні, де +20 градусів, то приблизно через два місяці він почне розшаровуватися.
  4. Найкраща температура – від -5 до +10 градусів.
  5. Небажано його зберігати на морозі, так як через це він затвердіє і посвітлішає, однак, важливих властивостей втрачати не буде.
  6. Не рекомендується часто переносити мед в різні температури. Краще, щоб вона залишалася незмінною, якщо ж ця вимога буде порушено почнеться нерівна кристалізація.
  7. Якщо є можливість вибору кімнати для зберігання, в холодній або в теплій, то краще вибирати холодну – продукт буде розшаровуватися і зацукроватися повільніше.
  8. Вологість повинна становити від 55-66% до 75-80%. Якщо кімната буде занадто сирою, то нектар буде закисати через перевищення обсягу води.

Місце для зберігання меду

Якщо збираєтеся зберігати мед в домашніх умовах, то слід робити це грамотно і звертати увагу на такі параметри, як відповідна температура, найменша вологість, що не потрапляло сонячне світло в приміщення. Зазвичай у власників будинків існують свої підвали, які ідеально підходить для всіх вищевказаних характеристик, однак, найчастіше в них спостерігається підвищена вологість. Деякі залишають мед на кухні і вважають це хорошим варіантом для зберігання, але слід брати до уваги постійну спеку в цій кімнаті.

У міських квартирах зазвичай є комори – це невелика кімната без батарей і вікон. Саме таке приміщення є чудовим місцем для зберігання меду. У зимовий час можна скористатися верандою, залишивши нектар в ній, але необхідно захищати тканиною, щоб не потрапили на мед сонячні промені. Якщо комори все ж немає, то можна використовувати холодильник, але, бажано, залишати його на нижніх полицях, подалі від морозилки. Ідеально підійде холодильник, де є суха заморозка.

Найгіршим місцем для зберігання меду є балкон. Взимку там дуже холодно, влітку спекотно, коли йдуть дощі занадто волого. Зберігати в кімнаті – не найкраще рішення, щоб розміщувати величезні обсяги десерту, тому якщо ж підходящого місця в квартирі немає, то великими обсягами запасатися не варто.

Посуд для зберігання меду

Одна з найважливіших вимог, щоб мед зберігав всі свої лікувальні властивості на довгий термін – правильний вибір посуду для зберігання.

Глиняна тара для зберігання меду

Як зберігати мед в глиняній тарі

У давнину за допомогою саме таких ємностей зберігали мед. У неї не проникають сонячні промені, волога і інші аромати. Однак, в нашому сучасному світі такий посуд досить складно знайти на полицях магазину, і сам по собі він не дуже зручний. Якщо все-таки вирішили зупинитися на цьому варіанті, то глиняний посуд слід обробити і добре відмити, щоб не залишилося ніякого запаху. Головне – не обробляти агресивною хімією.

Дерев’яна тара для зберігання меду

Дерев'яна тара для зберігання меду

У побутових умовах для збереження меду можна використовувати дерев’яний посуд. У ньому він довше збереже потрібні для здоров’я властивості і заграє особливим запахом. Незважаючи на це існує кілька порід дерев, в яких його не слід зберігати, так як вони утворюють ефірні масла і через це мед починає погано пахнути і стає темного кольору. До них відносять хвойні дерева і дуб. Найкращі варіанти для збереження – береза, бук, верба, вільха, кедр, береза, осика і липа. Вологомісткість не повинно перевищувати 15%.

Як зберігати мед в скляній тарі

Як зберігати мед в скляній тарі

Цей варіант найбільш доступний всім жителям квартир і будинків. Ємності зі скла можна придбати недорого в будь-якому магазині. Вони не виділяють жодних токсинів, не вступають в реакцію з іншими елементами і досить довго зберігають мед, що є їх основними перевагами. Однак, у скла є і свої недоліки: в нього легко потрапляє сонячне світло. Альтернативою усунення цього мінуса є темне скло, яке може мінімізувати проникнення променів в мед або ж просто залишити його в неосвітленому місці.

Важливо!
З метою тривалого збереження меду правильніше підбирати посуд зі скла. Саме він буде найкращим вибором серед глиняних, пластмасових, металевих і деревних ємностей.

Пластикова тара для зберігання меду

Пластикова тара для зберігання меду

Найчастіше продавці меду зберігають мед в пластмасовій ємності з герметично закритою кришкою. Для цього призначення вона підходить ідеально, проте якщо потрібно збереження на більш тривалий період, то цей варіант не варто розглядати. Пластмаса через деякий час має особливість – виділяти токсини через що її потрібні якості просто втрачаються. При виборі цього способу зберігання важливо, щоб пластиковий посуд був для харчових продуктів. Мед в цьому випадку не можна зберігати більше ніж 5 місяців.

Металева тара для зберігання меду

Як зберігти мед в металевій тарі

Такий варіант в основному використовують пасічники, щоб зберігати великі обсяги меду. Важливо враховувати те, що вони використовують тільки високоякісні ємності з нержавіючої сталі. Правильно підбирати тару, де відсутня мідь, свинець і цинк, так як вони можуть завдати шкоди здоров’ю через небезпечні оксиди. Незважаючи на це, якщо є вибір посуду для зберігання нектару, то металеву краще не вибирати.

Основні правила зберігання меду в домашніх умовах

Мед здатний десятиліттями зберігати всі свої корисні речовини, якщо враховувати прості правила:

  • Вологість – мед складається на 10-18% з води, але не слід залишати його там, де занадто волого, він вбирає всю вологу і через це стає дуже рідким, починає бродити і псуватися. Однак краще, щоб вологість була низька.
  • Температура – в разі якщо на градуснику буде показаний мінус, то мед ніякі потрібні елементи не втратить, а просто стане твердіше. Але от якщо в приміщенні буде жарко він відразу втрачає всі корисності. Оптимальна норма від -5 до +10.
  • Світлові вимоги – не потрібно залишати мед на сонці, так як через це руйнується фермент, який відповідає за його антимікробні елементи. З цієї причини слід залишати банку з нектаром в темному місці.
  • Ємність – важливо, щоб вона була невологою і стерильною. Найкращий варіант посуду для зберігання – банка з темного скла, яка щільно закривається. Крім того, ще допускається користуватися керамічною і емальованою ємністю. Однозначно не варто залишати мед в оцинкованій тарі, металевого начиння і емалі зі сколами через це він може окислиться.
  • Аромати і токсичні речовини – категорично не можна залишати мед біля продуктів, які мають дуже сильний аромат або біля летючої речовини навіть якщо він знаходиться в герметично закритій ємності.
  • Приміщення – ідеальним варіантом з метою збереження присмаку і запаху буде льох, шафа або ж комора. Але обов’язковою умовою є те, щоб поблизу не було ніякого опалення.

Яким чином можна уникнути зацукровування

Що робити якщо мед зацукрувався

Уникнути зацукровування неможливо. Його можливо лише відстрочити на якийсь час. Цей процес починається через велику кількості глюкози в нектарі, внаслідок чого через пару місяців створюються кристалики. Щоб зацукровування відбувалося повільніше необхідно підтримувати температуру в кімнаті незмінною. Ще один спосіб – підігрівати ємності з медом, однак, слід враховувати те, що цілющих речовин від цього буде ставати менше. Кращий варіант для збереження меду в рідкому стані на тривалий проміжок часу – купувати соти.

Якщо мед все-таки зацукрувався, осьдеякі секрети, які допоможуть з цією проблемою:

  1. Підігріти банку з медом в сауні – бажано зробити в ній температуру, яка не перевищує +40 градусів. Тримати потрібно не більше 15 хвилин.
  2. Підігріти на водяній бані – цей процес слід робити невеликими порціями. Після розплавлення краще мед пару годин не чіпати.

Схожі записи:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *