Чому молоко біле

Чому молоко біле

У корисних властивостях молока сумніватися не доводиться. Цей продукт ми споживаємо з дитинства. Дитина харчується молоком матері, а подорослішавши, переходить на коров’яче, козяче або овече. Найцікавіше в тому, що і у людини і у тварин молоко білого кольору. Тварини споживають рослинну їжу, зокрема, ту ж траву, яка, завдяки хлорофілу має зелений колір (див. також – чому трава зелена). Разом з тим, на зовнішньому вигляді молока це ніяк не відбивається. Молоко є у різних тварин, воно відрізняється за своїм складом і смаком, проте колір його не змінюється, і залишається білим. Чим це обумовлено?

Щоб відповісти на це питання, давайте подивимося на хімічний склад цього продукту. Молоко має тваринне походження. Виробляється в молочних залозах ссавців і людини, воно призначене для вигодовування їх потомства. Людина ж навчився використовувати цей продукт в повсякденному житті, отримуючи його від домашніх тварин, тих же корів, кіз, овець, коней. З молока роблять масло, сир, кефір, йогурт, сметану, сироватку. Все це організм прекрасно перетравлює. Особливо корисні кисломолочні продукти, в той час як звичайне молоко деякі люди засвоюють з деякими пробелмами.

Найпопулярнішим є коров’яче молоко, яке за своїми поживними властивостями стоїть на першому місці. Для його отримання люди використовують корів, яких утримують як в індивідуальних, так і в колективних господарствах. Переробленням молока займаються молокозаводи. Звідти продукція потрапляє в торгові мережі.

Склад материнського молока досить складний. Він представлений п’ятдесятьма мікро і макро елементами, які впливають на його в’язкість, жирність, щільність і колір. У молоці присутні: калій, магній, фосфор, йод, цинк, натрій, хлор. На засвоюваність продукту впливає кальцій. Як ми знаємо, цей хімічний елемент відіграє величезну роль у формуванні кісткового скелета людини і тварин. А ось за колір молока відповідає білок, іменований казеїном. Найбільша його кількість міститься в коров’ячому молоці (до 87%). У жіночому ж молоці його на половину менше.

Чому ж молоко має білий колір ?

Чому молоко має білий колір

Якщо подивитися на молоко в мікроскоп, то можна помітити, що в його складі присутні круглі білі частинки, іменовані міцелами (утворюються з казеїну). Вони набагато легші за воду, яка складає основу молока, і тому не осідають на дно. Завдяки цьому молоко має білий колір і не містить осаду. Єдине, це жири, які завжди піднімаються на поверхню. Саме з них роблять сметану, масло і вершки.

Казеїн можна відокремити від молока. В результаті ми отримаємо порошок без запаху і смаку (сухе молоко), який при розведенні водою знову стає молоком. Цей продукт містить велику кількість кальцію і фосфору, і має неймовірно високу живильну цінність.

Але повернемося до молока. У всіх тварин, а також у людини, воно біле. Змінюватися може лише його відтінок. Так, наприклад, найбілішим є молоко кролиці. Друге місце в цьому відношенні займає молоко кита. Жіноче ж молоко за вмістом у ньому казеїну займає останнє місце, але це ніяк не відбивається на здоров’ї дитини.

Але не тільки кількість казеїну впливає на колір молока. Істотний вплив робить і харчування. У корови, постійно споживає моркву, молоко набуває жовтого відтінку. Як ми розуміємо, виною всьому каротин, що міститься в цьому продукті. Ще жовтіше ніж на випасі можна отримати молоко від корови, якщо протягом певного часу годувати її гарбузом і кукурудзою. Причина проста – вітамін А. І пити таке молоко так само безпечно і корисно.

Схожі записи:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *