Чому скисає молоко

Чому скисає молоко

У світі існує всього один вид продукту, без якого не обходиться жоден вид ссавців. І це молоко. Будь то дитя, оленя, кошеня або ж слоненя, перше, що вони спробують в своєму житті, – це материнське молоко.

Користь цього продукту була доведена ще за часів Стародавньої Греції. Наприклад, Гіппократ призначав його хворим як ліки від кашлю, а відомий російський вчений І.П. Павлов говорив, що молоко – це їжа, створена природою.

Молоко чудово втамовує спрагу, насичує організм практично всіма елементами, необхідними для повноцінного росту і розвитку. Крім того, продукт має неповторний смак, який подобається дітям і дорослим.

Не зважаючи на всі свої численні корисні властивості, молоко має один серйозний недолік: воно дуже швидко псується. Чому ж воно скисає? Погано це чи добре? Як зберегти свіжість? На ці питання ми постараємося відповісти в цій статті.

Що таке молоко

Для початку розберімося в тому, що ж таке молоко і з чого воно складається. Отже, молоко – це живильна багатокомпонентна рідина, яка виробляється молочними залозами і призначена для вигодовування малюків.

До його складу входять:

  • макроелементи (кальцій, магній, фтор, натрій, фосфор, хлор, сірка та ін.);
  • мікроелементи (залізо, мідь, цинк, йод, фтор, кремній, хром і ін.);
  • жири;
  • білки (альбумін, глобулін);
  • вітаміни (А, D, E, K, B);
  • ферменти (лактоза);
  • бактерії.

Кількість того чи іншого інгредієнта залежить від походження молока.

Чому скисає молоко?

Як видно зі складу, молочне середовище містить в собі різні види бактерій. У нормальному вигляді вони не є небезпечними для організму, але з часом (особливо під впливом прискорюють факторів) вони починають розмножуватися, трансформуючи лактозу в молочну кислоту. В результаті підвищується кислотність, що в свою чергу сприяє згортанню білка і «поділу» рідини на сироватку і густу масу.

Що впливає на швидкість скисання молока

Температура: чим вона вища, тим сильніше скисає молоко.

Брудний посуд: вода, жир, пил та інші забруднення прискорюють процедуру сквашування молока в 2 рази.

Погода: якщо поставити глечик молока на вікно під час грози, то на ранок воно перетвориться в домашній кефір. Точних пояснень цьому процесу вчені дати не можуть, але багато хто схиляється до думки, що так діють електромагнітні імпульси.

Специфічні бактерії (штучні речовини, які додають в молоко при виготовленні кисломолочних продуктів). До них відносяться: кефірний гриб (кефір), молочні дріжджі (йогурти), пропіоновокислі бактерії (творог), молочнокислі палички (ряжанка). До речі, вдома можна провести простий експеримент і дізнатися, скільки білка міститься в вашому улюбленому молоці.

Користь кисломолочних продуктів

Вони легше засвоюються: незбиране молоко перетравлюється всього на 32%, а кефір або ряжанка – на 91%. Лактоза покращує роботу травної системи.

Лакто-і біфідобактерії допомагають організму захищати кишечник від шкідливих мікроорганізмів.

Кисле середовище дозволяє кальцію краще засвоюватися.

Кефір можна зробити самому. Для цього потрібно лише додати в домашнє молоко ложку сметани або почекати, коли воно само скисне. У теплі хороше молоко починає бродити вже через 8-12 годин.

На молочних фермах, перш ніж розфасувати молоко по пакетах, в ньому старанно знищують всі бактерії, здатні до розмноження. Це робиться для того, щоб збільшити термін придатності товару. Таке молоко довго зберігається, але в разі бродіння набуває гірко-кислий смак і може викликати різні захворювання.

Як зберегти молоко свіжим (маленькі хитрощі)

Наливати молоко необхідно тільки в суху і добре вимитий посуд (краще скляну або глиняну).

Молочну тару мити ретельно і тільки в холодній воді (гаряча прискорює процес бродіння).

Герметично закривати молоко від інших запахів і повітря.

Оберігати від світла (він провокує руйнування вітамінів).

Дотримуйтесь цих нескладних правил, і тоді куплене молоко буде довго радувати всю сім’ю.

Схожі записи:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *