Цікаві факти про капусту

Цікаві факти про капусту

Капуста – один з найпопулярніших овочів. Її використовують в безлічі страв, вона ситна, корисна і низькокалорійна. Ми зібрали цікаві факти про цей овоч, дивуйтеся разом з нами!

Цікавинки про капусту

Капуста на 91% складається з води.

Батьківщина капусти невідома. Невідомо і те, де виявили капусту в дикому вигляді – та, що відома нам, є культивованою. За право називатися батьківщиною капусти вже багато століть сперечаються Грузія, Греція та Італія.

Перші згадки про капусту були знайдені під час археологічних розкопок: вони відносяться до кам’яного і бронзового віку. А в 15 столітті до нашої ери капусту активно вирощували в Древньому Єгипті. До речі, там її вважали надзвичайно корисною, а лікарі при дворі фараона рекомендували включати цей овоч в дитяче харчування.

Існує легенда про те, як з’явилася капуста. У Стародавньому Римі вважали, що одного разу з голови бога Юпітера на землю скотилися краплі поту – так і з’явилася капуста. А назва «капуста» відсилає нас до давньоримського слова «капутум» – голова, яке нагадує не тільки про легенду, а й про форму капустини.

Квашена капуста корисніша сирої. Більш того, корисні властивості такої капусти зберігаються 10 місяців, а це значить, що ви можете вживати вітаміни круглий рік.

У квашеній капусті міститься молочна кислота, завдяки якій в кишечнику зберігаються корисні бактерії.

До теперішнього моменту селекціонерами виведено приблизно 180 різновидів капусти.

Найбільш відомий вид капусти – білокачанна. Самий важкий качан за всю історію вирощування цього овоча був отриманий Дж. Вартоном в 1977 році. Його вага склала 51,6 кілограмів! Рекорд був удостоєний згадки в Книзі рекордів Гіннеса.

Лідером по вирощуванню рослин сімейства капустяних є Китай – 31,759 млн.т.

Сік капусти застосовують в косметології. Так як він має омолоджуючий ефект, його застосовують як засіб для догляду за шкірою.

Цікаві факти про червону капусту

Найбільш важку краснокочанную капусту (55,7 кілограмів!) Вдалося виростити У. Коллігпулу в 1965 році.

Червоноголова капуста – близька «родичка» білокачанної. До її складу входить антоциан, завдяки якому вона і має пурпурно-фіолетовий колір і гострий смак. До речі, антоціан дуже корисний для здоров’я очей і судин.

Червонокачанну капусту називали чаклунською рослиною. Свою роль в цьому зіграв і колір капусти, і її корисні властивості. У ній в 4 рази більше каротину і в 2 рази більше клітковини, ніж у звичайної білокачанної капусти, вона містить менше калорій і є дієтичним продуктом.

З червонокачанною капустою ви можете провести цікаві досліди разом з дітьми. Спробуйте покласти трохи капусти в миску з водою. Якщо потім насипати в миску соди, то капуста стане синьою, а якщо додати оцет – вона забарвиться в малиновий колір.

Червона капуста – відмінний харчовий барвник. За допомогою капустяного соку ви можете пофарбувати крем для торта, соуси, навіть білки варених яєць. Сік червонокачанної капусти дає приємний ніжно-блакитний колір, який буде виглядати дуже ефектно. Щоб забарвити варені білки, замочіть їх на деякий час в капустяному соку, щоб отримати блакитний крем – додайте в нього трохи соку.

Цікаві факти про кольорову капусту

У кольоровій капусті, на відміну від білокачанної, міститься в 1,5-2 рази більше білка і в 2-3 рази більше аскорбінової кислоти.

Свіжа молода кольорова капуста може вживатися в їжу в сирому вигляді.

Найбільш популярною кольоровою капустою є капуста білого кольору, але є ще оранжевого, фіолетового, коричневого та зеленого кольору.

Схожі записи:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *