Цікаві факти про авокадо

Цікаві факти про авокадо

Специфічний смак авокадо подобається не всім. Але не можна не визнати те, що ці фрукти надзвичайно багаті вітамінами і корисними речовинами, а тому варто по можливості включати їх в свій раціон. Ці плоди недарма використовуються при виробництві різних ліків – їх корисні властивості відомі людству давним-давно. Хоча об’їдатися ними, звичайно, теж не варто.

25 цікавих фактів про авокадо

  1. Батьківщиною авокадо є Мексика.
  2. Перші свідчення вживання авокадо в їжу відносяться приблизно до 10.000 року до нашої ери. З’явилося це дерево в Південній Америці.
  3. У Мексиці з авокадо варять супи та інші страви. Через те, що цей плід має нейтральний прісний смак, він добре підлаштовується під будь-який набір продуктів, і часто є основою для соусів, заправок, паштетів, коктейлів і навіть морозива.
  4. М’якоть зрілих плодів має ніжну консистенцію, за смаком віддалено нагадує суміш вершкового масла з пюре із зелені. Іноді відчувається горіховий присмак, що нагадує кедрові горішки.
  5. Плід середнього розміру містить близько 10 г чистої клітковини, яка представлена ​​розчинними і нерозчинними волокнами. Із загальної кількості клітковини 75% припадає на нерозчинну, яка прискорює проходження їжі всередині тіла. Решта 25% розчинної дають відчуття ситості.
  6. Книга рекордів Гіннесса в 1998 році офіційно назвала авокадо найкориснішим фруктом у світі.
  7. Дерева, на яких росте авокадо, можуть досягати 20 метрів у висоту.

Цікавинки про авокадо

  1. З точки зору ботаніки це дерево – найближчий родич того самого лавра, з якого робили вінки в Стародавній Греції і Стародавньому Римі.
  2. Хоча авокадо ростуть на деревах, остаточно стиглими вони стають тільки після того, як їх зірвали з гілки. В очікуванні цього дня авокадо може провисіти на гілці до 18 місяців, і з ним нічого не трапиться.
  3. Найпоширеніший сорт авокадо називається Хасс, і названий на честь американського листоноші Рудольфа Хасса, який виявив дерево авокадо з дуже смачними плодами у себе у дворі і запатентував його в 1935 році. Всі дерева авокадо сорту Хасс походять від того самого дерева, і воно досі плодоносить.
  1. Листя, шкірка плоду і кісточка авокадо містять фунгіцидний токсин Персин, небезпечний як для тварин, так і для людини.
  2. У світі існує 400 сортів авокадо, і всі вони розрізняються за кольором, розміром і вагою. Звичні нам авокадо – середній варіант, вага кожного плоду становить близько 250 грамів, плюс-мінус.
  3. Одна з найпопулярніших страв з авокадо – мексиканська закуска гуакамоле, що складається головним чином з м’якоті авокадо з додаванням солі, лаймового соку, іноді приправ і овочів.

Авокадо - цікаві факти

  1. Раніше вважалося, що банан – чемпіон за вмістом калію, але авокадо його потіснило з першого місця. У 100 грамах банана міститься 10% від добової дози калію для дорослої людини, в той час як в авокадо – цілих 14%.
  2. Оскільки авокадо багате вітамінами, мінералами, корисними жирами та іншими поживними речовинами, воно має «антивікові» властивості – процес старіння сповільнюється, тим самим зберігаючи молодість шкіри.
  3. Авокадо – ласощі для людей, які страждають на цукровий діабет, так як в ньому міститься менше півтора відсотка цукрів, та багато вітамінів і мікроелементів, корисних для здоров’я і зміцнюють імунітет.
  4. Назву «авокадо» цьому плоду дали іспанці, вони першими з європейців спробували його.
  5. При всій свій жирності і високій калорійності, авокадо – дієтичний продукт. Крім того, він абсолютно не містить холестерину і вуглеводів, а всі жири в його складі засвоюються на 100%.
  6. У деяких народів Південної Америки авокадо вважається найсильнішим афродизіаком, тому молодятам на весіллі дарують ці плоди.
  7. Авокадо містить так багато білка, що цілком може замінити м’ясні страви. Тому воно так популярне серед вегетаріанців.
  8. Це південний фрукт, і він не любить холод, тому зберігати його варто при кімнатній температурі. У холодильнику він зіпсується швидше.
  9. Якщо авокадо піддати тривалій термічній обробці, воно починає гірчити. Тому краще його вживати в сирому вигляді, а якщо варити, то недовго.
  10. Листя і кора дерева авокадо дуже отруйні. Втім, тварини про це знають, а людям гризти дерево в голову, на щастя, не приходить.
  11. Авокадо на третину складається з жирів. Але це – корисні рослинні ненасичені жири, які легко засвоюються організмом і не підвищують рівень ліпопротеїдів низької щільності і холестерину.
  12. На авокадо може легко розвинутися алергічна реакція. Особливо їй схильні ті, хто має алергію на латекс або на цитрусові фрукти.

Схожі записи:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *