
Цікаві факти про авокадо
Специфічний смак авокадо подобається не всім. Але не можна не визнати те, що ці фрукти надзвичайно багаті вітамінами і корисними речовинами, а тому варто по можливості включати їх в свій раціон. Ці плоди недарма використовуються при виробництві різних ліків – їх корисні властивості відомі людству давним-давно. Хоча об’їдатися ними, звичайно, теж не варто.
25 цікавих фактів про авокадо
- Батьківщиною авокадо є Мексика.
- Перші свідчення вживання авокадо в їжу відносяться приблизно до 10.000 року до нашої ери. З’явилося це дерево в Південній Америці.
- У Мексиці з авокадо варять супи та інші страви. Через те, що цей плід має нейтральний прісний смак, він добре підлаштовується під будь-який набір продуктів, і часто є основою для соусів, заправок, паштетів, коктейлів і навіть морозива.
- М’якоть зрілих плодів має ніжну консистенцію, за смаком віддалено нагадує суміш вершкового масла з пюре із зелені. Іноді відчувається горіховий присмак, що нагадує кедрові горішки.
- Плід середнього розміру містить близько 10 г чистої клітковини, яка представлена розчинними і нерозчинними волокнами. Із загальної кількості клітковини 75% припадає на нерозчинну, яка прискорює проходження їжі всередині тіла. Решта 25% розчинної дають відчуття ситості.
- Книга рекордів Гіннесса в 1998 році офіційно назвала авокадо найкориснішим фруктом у світі.
- Дерева, на яких росте авокадо, можуть досягати 20 метрів у висоту.
- З точки зору ботаніки це дерево – найближчий родич того самого лавра, з якого робили вінки в Стародавній Греції і Стародавньому Римі.
- Хоча авокадо ростуть на деревах, остаточно стиглими вони стають тільки після того, як їх зірвали з гілки. В очікуванні цього дня авокадо може провисіти на гілці до 18 місяців, і з ним нічого не трапиться.
- Найпоширеніший сорт авокадо називається Хасс, і названий на честь американського листоноші Рудольфа Хасса, який виявив дерево авокадо з дуже смачними плодами у себе у дворі і запатентував його в 1935 році. Всі дерева авокадо сорту Хасс походять від того самого дерева, і воно досі плодоносить.
- Листя, шкірка плоду і кісточка авокадо містять фунгіцидний токсин Персин, небезпечний як для тварин, так і для людини.
- У світі існує 400 сортів авокадо, і всі вони розрізняються за кольором, розміром і вагою. Звичні нам авокадо – середній варіант, вага кожного плоду становить близько 250 грамів, плюс-мінус.
- Одна з найпопулярніших страв з авокадо – мексиканська закуска гуакамоле, що складається головним чином з м’якоті авокадо з додаванням солі, лаймового соку, іноді приправ і овочів.
- Раніше вважалося, що банан – чемпіон за вмістом калію, але авокадо його потіснило з першого місця. У 100 грамах банана міститься 10% від добової дози калію для дорослої людини, в той час як в авокадо – цілих 14%.
- Оскільки авокадо багате вітамінами, мінералами, корисними жирами та іншими поживними речовинами, воно має «антивікові» властивості – процес старіння сповільнюється, тим самим зберігаючи молодість шкіри.
- Авокадо – ласощі для людей, які страждають на цукровий діабет, так як в ньому міститься менше півтора відсотка цукрів, та багато вітамінів і мікроелементів, корисних для здоров’я і зміцнюють імунітет.
- Назву «авокадо» цьому плоду дали іспанці, вони першими з європейців спробували його.
- При всій свій жирності і високій калорійності, авокадо – дієтичний продукт. Крім того, він абсолютно не містить холестерину і вуглеводів, а всі жири в його складі засвоюються на 100%.
- У деяких народів Південної Америки авокадо вважається найсильнішим афродизіаком, тому молодятам на весіллі дарують ці плоди.
- Авокадо містить так багато білка, що цілком може замінити м’ясні страви. Тому воно так популярне серед вегетаріанців.
- Це південний фрукт, і він не любить холод, тому зберігати його варто при кімнатній температурі. У холодильнику він зіпсується швидше.
- Якщо авокадо піддати тривалій термічній обробці, воно починає гірчити. Тому краще його вживати в сирому вигляді, а якщо варити, то недовго.
- Листя і кора дерева авокадо дуже отруйні. Втім, тварини про це знають, а людям гризти дерево в голову, на щастя, не приходить.
- Авокадо на третину складається з жирів. Але це – корисні рослинні ненасичені жири, які легко засвоюються організмом і не підвищують рівень ліпопротеїдів низької щільності і холестерину.
- На авокадо може легко розвинутися алергічна реакція. Особливо їй схильні ті, хто має алергію на латекс або на цитрусові фрукти.