Цікаві факти про борсуків

Цікаві факти про борсуків

Зовні борсуки дуже милі створіння, але при цьому вони вельми серйозні. Вони проводять більшу частину життя зі своїм сімейством, і при цьому відрізняються хоробрістю і відвагою. Навіть при зустрічі зі свідомо сильним противником борсук ніколи не здається, захищаючись до останнього. Спеціально на людей вони ніколи не нападають, але намагатися погладити цього милого звірка, наткнувшись на нього в лісі, було б дуже нерозумною і взагалі поганою ідеєю.

24 цікаві факти про борсуків

  1. Борсук – вид ссавців з родини куницевих.
  2. Довжина тіла дорослого борсука може досягати 60-90 сантиметрів, а довжина його хвоста становить 20-24 сантиметри.
  3. Тулуб борсука масивний і витягнутий, звужується до голови. Мордочка біла з двома темними вертикальними смужками по боках. Шиї практично немає, тому що вона зливається з тулубом. Лапи короткі і великі. У борсуків довгі тупі кігті, за допомогою яких вони риють нори. Весь тулуб сірого кольору з срібним відливом.
  4. Борсуки чудово адаптуються до різноманітних умов проживання, саме тому їх можна зустріти на всіх континентах крім Антарктиди.
  5. Борсуки люблять жити в змішаних, тайгових і гірських лісах. Іноді вони живуть і в горах, але тільки на невеликій висоті, і якщо гірські схили вкриті лісами.
  6. Борсуки рідко змінюють місце проживання, вони зазвичай доповнюють і розвивають підземні комплекси нір, вириті ще їхніми предками. Вченим відомі підземні городища, збудовані борсуками, яким близько 2000 років.

Цікаве про борсуків

  1. Житлові приміщення в своїх складних і розгалужених норах борсуки зазвичай облаштовують на глибині в 3-5 метрів під землею.
  2. Ці тварини живуть до 15-16 років, але на волі рідко проживають довше 10-11 років.
  3. Один одного борсуки впізнають по специфічному запаху, що виділяється їх залозами.
  4. У більшості тварин всього два повіка: верхнє і нижнє. У борсуків їх три. Третє віко потрібно їм для того, щоб захищати очі від пилу і шматочків ґрунту під час копання.
  5. У більшості випадків вони утворюють пари на все життя.
  6. У разі небезпеки борсуки зазвичай рятуються втечею, якщо у них є така можливість. Але якщо бігти нікуди, або потрібно захищати дитинчат, вони борються, як справжні герої, і
  7. їм під силу здобути перемогу навіть над вовком або великим псом.
  1. Борсукові кігті – не найкраща зброя, так як вони досить тупі. Зате ними дуже зручно рити землю.
  2. Вони страшенно охайні тварини. Вони ніколи не випорожнюються в своїй норі. У них є спеціальні, так звані «комунальні туалети», куди ходять все борсуки з прилеглої території. Зазвичай такі туалети розташовуються на самому краю їх території. Також, вони майже ніколи не приносять їжу до себе в нори, щоб там не смітити. Час від часу вони влаштовують «генеральне прибирання» в своїх норах, викидаючи старі підстилки і все інше.
  3. Борсуки всеїдні. У їх меню входить різноманітна рослинна їжа, але при нагоді вони не проти поласувати дощовими черв’яками, дрібними гризунами, ящірками або навіть птахами (цікаві факти про птахів).
  4. Якщо вагітна самка борсука впадає на зиму в сплячку, процес розвитку зародків в її утробі сильно сповільнюється.

Цікавинки про борсуків

  1. Самки народжують потомство в своїх норах. Послід зазвичай складається з 2-5 малюків. Новонароджені діти сліпі і практично лисі. Вони повністю залежать від своєї мами. Мама регулярно виходить на полювання, для того щоб прогодувати своє потомство. Зазвичай ці вилазки, нетривалі. Також, варто відзначити, що в період виховання потомства, мама може змінювати кілька нір, переносячи туди малюків по одному. Робить вона це для безпеки своєї сім’ї. Коли малюкові виповнюється 4 місяці, він уже може самостійно полювати, а в 6 місяців зазвичай залишає маму.
  2. Вони дуже товариські і грайливі. Вченим не раз доводилося спостерігати, як борсуки дуріють і грають без якоїсь конкретної мети. Вони просто розважаються.
  3. Лисиці охоче займають борсукові нори, щоб не рити свої власні. Іноді вони навіть виселяють законних власників (цікаві факти про лисиць).
  4. Північні борсуки, як і ведмеді, на зиму зазвичай впадають в сплячку.
  5. Восени, перед довгим зимовим сном, всі північні борсуки старанно від’їдаються, збільшуючи свою масу на 30-40%. Влітку звичайний, не дуже товстий борсук важить 20-22 кг, а перед сплячкою його вага може доходити до 31-34 кг.
  6. Вони мають дуже густе хутро і в’ялу шкіру. Це допомагає їм крутитися навіть тоді, коли їх схопив хижак.
  7. Що ж стосується самих головних ворогів цієї тварини, то ними є не хижаки, а автомобілі. Від автомобілів щорічно гине як мінімум 50 000 борсуків.

Схожі записи:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *