Цікаві факти про горох

Цікаві факти про горох

Горох широко застосовується по всьому світі, адже це дуже корисна рослина. З нього можна приготувати безліч смачних і поживних страв, як традиційних, так і, наприклад, вегетаріанських. Будучи рослиною досить вибагливим, він вимагає уваги в вирощуванні, але результат того вартий. До того ж горох хороший і в свіжому вигляді, так і після заморозки його зелені стручки не втрачають ні смаку, ні більшої частини поживних речовин.

28 цікавих фактів про горох

  1. У ньому міститься багато клітковини, яка допомагає виводити з організму шлаки і надлишки рідини.
  2. Всього у світі налічується 7 видів гороху.
  3. Посівний горох, той самий, який повсюдно вживається в їжу майже по всьому світу, може виростати до 2 метрів у висоту.
  4. Достовірно невідомо, коли саме люди почали його культивувати. Вчені встановили, що він був відомий ще в Стародавній Індії.
  5. Регулярне вживання в їжу гороху допомагає знизити ризик виникнення тромбів в судинах.
  6. Горох допомагає організму виводити жовч.
  7. У ньому міститься величезна кількість білка.
  8. Горошини з точки зору ботаніки є насінням, а не овочами, як вважають деякі.
  9. У всьому світі щорічно збирається урожай з більш ніж 15 мільйонів тонн гороху.
  10. Слово «горох» означає «тертий», тому що колись його терли, щоб отримати з нього борошно.
  11. Насіння гороху, яким близько 20.000 років, були знайдені при археологічних розкопках в Швейцарії.
  12. Протягом століть люди вживали горох в зрілому вигляді, а ось популярний нині зелений горошок, тобто незрілий і свіжозібраний, почали вживати в їжу порівняно недавно, приблизно з XVII століття.
  13. Горохова ковбаса була одним з повсякденних продуктів харчування німецьких солдатів у XIX і XX столітті аж до кінця Другої Світової війни. Цей продукт виготовлявся з горохової муки з додаванням сала і м’яса.
  14. Горох займає 2 місце за вмістом білка серед овочевих культур.
  1. Найбільше в світі гороху вирощується у Китаї, Росії і Канаді. Сумарно ці три країни виробляють більше половини його світового обсягу.
  2. У Стародавньому Китаї горох вважався символом родючості і багатства.
  3. В Англії в середині ХІ століття горох був поширений по всій країні. Зараз його там вирощують значно менше.
  4. Біопластмаси можуть виготовлятися з використанням горохового крохмалю.
  5. Поряд з кормовими бобами і сочевицею за часів Середньовіччя горох був важливою частиною харчування більшості людей на Близькому Сході, в Північній Африці і Європі.
  6. У Франції в XVI столітті горох з підсмаженим свинячим салом подавався і за столом короля, і за столом простолюдина.
  7. У весільних обрядах горох відігравав велику роль. Колись горох у поляків був основною весільним стравою. З мискою гороху в руках учасники весілля навіть виконували танець.
  8. В англійському місті Уічем з 1969 року проходять регулярні змагання зі стрільби горохом. Учасники змагань повинні потрапити в мішень, натерту воском, розмір якої не більше, ніж розмір мішені для гри в дартс.
  9. Наука генетика і горох мають спільну історію. Австрійський біолог Йоганн Мендель довгий час проводив експерименти над цією рослиною і вивчав її, завдяки цим дослідженням йому вдалося відкрити спадковість. Так і була створена генетика.
  10. На Міжнародній Космічній Станції в 2004-2005 роках в експериментах Інституту біологічних проблем РАН отримані кілька репродукцій бобів гороху в умовах невагомості.
  11. Горох є відмінним виробником добрива. Під час росту на коренях утворюються бульби, які пов’язують атмосферний азот, так необхідний нашим рослинам. Після гороху, та й інших представників сімейства бобових, в грунті залишається приблизно 100 грамів мінерального азоту на 1 квадратний метр.
  12. У Великобританії був встановлений рекорд, Джанет Харріс з’їла 7175 горошин рівно за годину. Зафіксовано рекорд був 1984 році.
  13. Деякі вчені вважають, що на території Середземномор’я і Далекого Сходу саме горох став першою культурою, яку стали вирощувати люди поблизу своїх поселень.
  14. На Русі горох з’явився приблизно в VI столітті до нашої ери.

Схожі записи:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *