Цікаві факти про хліб

Цікаві факти про хліб

Хліб – це основний продукт харчування людини, приготований з борошна і води. Протягом всієї історії це був один з найпопулярніших продуктів у всьому світі і є одним з найстаріших штучних продуктів, які були важливі з самого початку сільського господарства. Він також грає важливу роль в релігійних ритуалах і культурах різних народів. Нище зібрані самі цікаві факти про хліб.

Цікавинки про хліб

Науково доведено, хліб є єдиним продуктом, який їдять і цінують у всьому світі люди всіх релігій і національностей.

Людство в день з’їдає майже десять мільйонів буханців хліба.

Цей продукт вперше був отриманий в Стародавньому Єгипті приблизно 8 000 років тому, про що свідчать настінні малюнки і записи на свитках папірусу. Причому його винахід є випадковістю. Один з жителів Стародавнього Єгипту, вирушаючи спати, просто забув в печі юшку з пшеничного борошна. А на ранок він виявив в мисці рум’яний хлібний корж.

Слово «хліб» має давньогрецькі корені. Античні жителі випікали хліб в спеціальній глиняному посуді «клібанос», який разом з грецькими мандрівниками поширився в Європі. На континенті слово зазнало змін і перетворилося в «хлайф», і позначало воно вже не тільки посуд для випікання, а й її вміст.

У Стародавньому Римі, люди жили дуже бідно, однак вимагали тільки «хліба і видовищ», без всього іншого вони могли обійтися. Такий ось історичний факт.

Протягом всієї історії соціальний статус людиней можна було визначити за кольором хліба, який вони їли. Чим темніший хліб, тим нижче соціальний статус. Це було пов’язано з тим, що біле борошно була дорожчим. Сьогодні тенденція змінилася і тепер навпаки, темні сорта хлібу коштують дорожче і цінуються за їх поживну цінність.

У 20-ті роки минулого століття ще молодий Радянський Союз перебував у стані гострої економічної і продовольчої кризи. Гроші абсолютно втратили цінність. У цей момент уряд видав розпорядження, відповідно до якого були випущені продовольчі чеки. Цінність кожного чека прирівнювалася до пуду хліба (близько 16 кг), а купити на ці чеки можна було все, що завгодно.

Під час Другої світової війни правила нормування заборонили продаж свіжоспеченого хліба, тому що «смакота випеченого хліба, ймовірно, спонукатиме людей їсти його без міри». Хлібу повинно було бути як мінімум 24 години до того як його виставлять на продаж.

Чи знаєте ви, що найдовший хліб спекли в Мексиці, в місті Акапулько. Зареєстрували цю подію в 1996 році. Булка мала понад 9 кілометрів в довжину. Важко уявити скільки борошна і праці витрачено на цю булочку. А вже як її спекли, взагалі не зрозуміло.

Хліб стає солодше, чим довше ви його жуєте, через те, що слина починає розкладати крохмаль в цукор.

Під час розкопок в Геркулануме була знайдений майже 2000-річний буханець хліба, і рецепт був відтворений Британським музеєм.

Половина від усієї кількості хліба вживається людством в якості бутербродів.

“Ламання” хліба є поширеним жестом миру і примирення.

В одній з країн Північної Європи є старовинна народна прикмета. Якщо молода людина і дівчина, навіть ненароком, відкусили по шматочку хліба від однієї булки, то вони обов’язково полюблять один одного і одружаться.

Кориця може запобігти росту цвілі. Вчені створили на основі кориці упаковку, яка може запобігти утворенню цвілі на хлібобулочних виробах.

 

Якщо ви знаєете ще якісь цікаві факти про хліб – залишайте їх в коментарях до даного запису.

Схожі записи:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *