Цікаві факти про калину

Цікаві факти про калину

Калина (Viburnum) – назва калини походить від латинського «viere», що означає зв’язати, плести.

Українська назва калини походить від слова «калити» (гартувати, розжарювати) за схожість кольору плодів калини з кольором розпеченого заліза.

Калина разом із вербою є символами України. “Без верби і калини нема України” – кажуть в народі.

Відомо близько 150 видів калини. Вона поширена по всій території Європи, Сибіру, Кавказу, Азії, Північної Африки.

Деякі види калини є отруйними, так чорна калина на Кавказі.

Згідно з народним повір’ям, що б діти були красиві і співучі, треба з лози калини зробити люльку і качати в ній дитини.

Хату намагалися прикрасити кетягами калини, як символ любові і щастя, краси і здоров’я. На території сучасної України була ціла традиція садити молодими дівчатами під вікнами калину, як символ своєї долі.

Білі квіти символізували невинність і чистоту дівчини, а червоні ягоди – красу і плодючість. Адже не дарма червоний колір ягід, порівнювали з дівочою красою. «Ой ти, дівчино, червона калина! Уста твої рум’яні, як калина!»

Калину ще називали« весільним деревом». Навіть у великих містах, коли замовляєш коровай на весілля, його обов’язково прикрашають калиною. Гілка калини і дуба в одному букеті на весільних столах уособлюють молодят, на рушниках вишивали кетяги калини і листя дуба, через те, що вони символізували дівочу ніжність і чоловічу силу і міцність.

Кора, квіти і плоди калини використовуються для лікування як людей так і тварин. Калина знайшла своє використання як у науковій так і народній медицині.

Ягоди калини включають в дієту для тих, хто працює на шкідливих виробництвах, так як вони виводять з організму радіоізотопи.

Кісточки плодів калини мають форму сердечка.

Щоб пофарбувати шерсть в червоний колір беруть стиглу калину, а кора рослини забарвлює шерсть в темно-зелений колір.

В кулінарії калина вживається у вигляді соку з ягід.

Також з калини хороші наливки, киселі, різні настоянки. З калини навіть роблять вино (технологія нічим не відрізняється від приготування вина з винограду).

Якщо є вино, значить і оцет десь поруч – з калини виходить чудовий оцет.

У селах до цього часу вас можуть почастувати дивовижними пирогами з калиною.

Сік ягід калини дуже люблять дієтологи і гомеопати.

Квіти калини дуже медоносні – через велику кількість квітів для гарного врожаю меду не потрібно багато кущів.

Але не тільки цим славиться калина, в ній багато вітамінів і вона дуже корисна.

Гіркий смак ягід проходить після перших заморозків, ось тоді її і збирають.

У ягодах і в корі багато вітаміну С і Е, каротину, кальцію, магнію, заліза, органічних кислот.

Особливо цілющим робить цю ягоду наявність валеріанових кислот, що обумовлює її заспокійливу дію.

Її застосовують при застудах, порушенню травного тракту, при підвищеному тиску, для підняття імунітету. Відвар кори застосовують, як кровоспинний засіб. При лікуванні треба бути обережним тим, у кого підвищена кислотність, подагра, і може викликати різке зниження тиску.

У народі кажуть, що калина лікує не тільки тіло, а й душу, відганяє похмурі думки, і вселяє надію.

З білими пелюстками навесні, коли цвіте, і червоними ягодами влітку, коли вбирає в себе сонячне світло, і прохолодою перших заморозків осені, і все це – красуня калина.

Схожі записи:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *