Цікаві факти про кенгуру

Цікаві факти про кенгуру

Дивовижні тварини кенгуру є справжній живий архаїзм. Майже всі сумчасті на Землі давно вимерли, програвши в еволюційному суперечці з іншими видами, але ці створення вціліли на просторах ізольованою від решти світу Австралії. Їх вивченням активно займаються біологи і до цього дня.

Цікавинки про кенгуру

Назву цій тварині дали австралійські аборигени. Існує легенда, за якою Джеймс Кук, прибувши до Австралії і побачивши цю тварину, запитав у аборигена, що це. Але той не зрозумів мови Кука, відповівши на місцевій мові «не розумію». Ця відповідь, прозвучала як «кенгуру», Кук і прийняв це слово за назву тварини. Згодом ця легенда була спростована.

Існує близько 60 різновидів кенгуру і їх близьких родичів.

Великі кенгуру здатні стрибати на висоту до трьох метрів.

Ці створіння бувають різних видів, і найбільші з них часом досягають ваги в 80 кг. Найменші важать приблизно півкіло.

Новонароджене кенгурятко великого рудого кенгуру в довжину часто не досягає і 3 сантиметрів, і це при велетенських розмірах батьків. Це найбільша різниця в розмірах дитинчати і дорослої істоти серед усіх мешканців планети.

На австралійських товарах часто можна побачити клеймо у вигляді кенгуру.

Вуха кенгуру повертаються на 360 градусів.

Ці тварини здатні прожити без води кілька місяців.

Під час бігу вони розвивають швидкість до 55-60 км/г.

На території Австралії живе більше кенгуру, чим людей.

Самка кенгуру може щільно закривати сумку з дитинчам усередині за допомогою особливих м’язів. Вона може навіть плавати, не побоюючись, що вода потрапить всередину.

Обороняючись, кенгуру спирається на хвіст і завдає потужного удару задніми лапами. Для людини цей удар запросто може виявитися смертельним.

Хвіст кенгуру має довжину від 30 до 110 сантиметрів.

Попереджаючи родичів про небезпеку, ці тварини барабанять лапами по землі.

Самки кенгуру при необхідності можуть «поставити на паузу» свою вагітність, а потім продовжити її, як ні в чому не бувало.

Ці тварини ніколи не живуть поодинці, вважаючи за краще збиватися в невеликі групи.

Кенгуру можуть ворушити лівою і правою передніми лапами незалежно один від одного тільки під час плавання. У всіх інших випадках їх лапи рухаються тільки синхронно.

Молоді самки майже завжди народжують інших самок, а більш зрілі – самців. Чому – невідомо.

Вони не вміють задкувати назад. Саме цей факт спонукав владу Австралії зобразити кенгуру на своєму гербі.

У дикій природі ці тварини живуть не тільки в Австралії, але і в Папуа – Новій Гвінеї. Ну і в Ірландії сімейство дрібних кенгуру-валлабі втекло на волю, де заснувало цілу колонію.

У самок кенгуру по дві матки замість однієї.

Термін життя цих тварин в неволі втричі вище, ніж на волі.

Відпочиваючи, вони як би сідають на власний хвіст і повністю розслаблюють тіло.

Під час бігу кенгруру за один стрибок може подолати відстань у 10-12 метрів.

Вагітність у них триває близько 35-40 днів, після чого новонароджений самостійно повинен залізти в материнську сумку. Там дитинча проведе в середньому 6-8 місяців.

Сумка у самців кенгуру відсутня, а є тільки у самок.

У 1980 році в Австралії було дозволено вживати в їжу м’ясо кенгуру.

В тілі кенгуру всього 2% жиру, тому завдяки вживанню їх м’яса в їжу люди борються з ожирінням.

 

Якщо ви знаєете ще якісь цікаві факти про кенгуру – залишайте їх в коментарях до даного запису.

Схожі записи:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *