Цікаві факти про коалу

Цікаві факти про коалу

Коала – травоїдна сумчаста тварина Австралійського континенту. Ці тваринки дуже схожі на невеликих ведмедів. Навіть перші європейці, що висадилися на континенті, називали тварину «ведмідь коала». Це хибне уявлення відображено в науковій назві роду коал Phascolarctos (походить від двох грецьких слів «мішок» і «ведмідь»). Лише через деякий час коал виділили в окреме сімейство, а назва їх виду на латині – cinereus ( «попелястий»). Зараз дослідження цих тварин тривають, і за результатами різних досліджень було розкрито багато дивовижних фактів про коал.

Цікавинки про коал

Відбитки пальців коали і людини не завжди можна відрізнити навіть за допомогою електронного мікроскопа. (Див. також – цікаві факти про відбитки пальців)

Цікаве про коал

У коал один з найменших обсягів мозку, всього 0,2% від всієї маси тіла.

Крик самця коали в шлюбний період чути на відстані 1 км.

У дикій природі коали живуть в середньому 12-13 років, а в неволі можуть дожити до 18-20 років.

Коали вміють плакати. Якщо їм боляче або поруч небезпека вони починають голосно плакати, як діти, з схлипуваннями. Трясуться, надриваючись від гучних криків.

З 1971 року коала є національним символом австралійського штату Квінсленд.

Єдине що їдять коали це евкаліптове листя.

Коали харчуються тільки 120 видами евкаліптів з 800, що зростають в Австралії.

Обмін речовин в організмі у коали відбувається в 2 рази повільніше, ніж у будь-якого іншого ссавця.

Коали п’ють воду тільки в посушливий сезон або коли хворіють. Всю решту вологу вони отримують з соковитого евкаліптового листя і роси.

Вагітність у самок коал триває 30-35 днів, потім малюк перебирається в сумку, де живе ще 6 місяців.

Вага дорослої коали становить 5-16 кг.

Зріст коали досягає 60-82 см.

Спить коала 18 годин в день.

Цікаві факти про коалу

Густе хутро коал відштовхує воду під час дощу, а шерсть на животі рятує тварину від прямого попадання сонячних променів.

Коали єдиний вид у своєму сімействі коалових.

За допомогою розвиненого нюху коали розрізняють більш отруйні види евкаліптів від їстівних.

Живуть коали тільки на одному континенті – Австралія.

Більшу частину дня, від 16 до 18 годин, коали проводять на деревах і спускаються на землю лише для переходу на інше дерево.

Самки коал ведуть відокремлений спосіб життя і займають певну ділянку території, яку практично ніколи не покидають. Самці не засиджуються на одному місці. При цьому самці більш агресивні і часто нападають один на одного, завдаючи травми (особливо в період розмноження).

Проблема чисельності багато в чому відноситься до їх способу розмноження. Самців, як правило, менше, тому не всі самки можуть завагітніти. Розмноження відбувається лише один раз на рік, а народжуєтсья завжди тільки 1 дитинча.

У шлюбний період самці збирають гареми, в одному такому гаремі може налічуватися від 2 до 5 самок.

Цікавинки про коалу

Малюки 7,5-8 місяців починають харчуватися рідкими екскрементами матері, таким чином дитинчата отримують всі необхідні бактерії для перетравліванія їжі.

За останній час чисельність коал зросла і досягла 20 особин на один гектар евкаліптового лісу.

Коали дуже сильно схильні до різних захворювань. Вони часто хворіють на цистит, кон’юнктивіт, синусит, переотит черепа.

Схожі записи:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *