Цікаві факти про лимон

Цікаві факти про лимон

12 цікавих факті про лимони

  1. Лимони використовуються з різними цілями з давніх часів. Колись їх сік випарювали до стану густої темної рідини, яка використовувалася барвником. Зараз з них, крім соків та іншого, роблять ефірні олії та багато іншого. А ось лимонна кислота, що отримала назву тому, що її вперше витягли саме з цих фруктів, давно вже виробляється з плісняви.
  2. Ніхто не знає, хто вивів лимони, і чи це робили люди взагалі. У природі це дерево взагалі не зустрічається, що наводить на думку про те, що воно було виведене селекціонерами давнини. Теоретично вони могли з’явитися і в результаті випадкового схрещування, але як тоді пояснити, що на всій планеті немає жодного дикорослого лимонного дерева? Найімовірніше, вивели лимони в далекому минулому, тисячі років тому, десь в Азії, Китаї чи Індії. У сучасному світі найбільше цих фруктів вирощується в Індії та Мексиці.
  3. Лимонні дерева ростуть протягом усього життя, яке триває до 30-40 років, виростаючи за цей час до 5-6 метрів, іноді більше. Більше половини життя вони плодоносять, і за сезон із одного дерева збирають по 300-400 плодів. Є й дерева-рекордсмени, з яких знімали рекордні врожаї у 2000-2500 плодів за сезон, але це скоріше виняток із правил.
  4. Незважаючи на яскраво виражений кислий смак, стиглі лимони багаті на цукор. Його вміст у цих фруктах лише вдвічі нижчий, ніж у стиглій полуниці! Але через вміст у них інших речовин вони все одно здаються кислими. А лимонна кірка, на яку може припадати до 30-40% від загальної маси фрукта, і зовсім може бути гіркуватою на смак. Але корисних речовин у ній ще більше, ніж у м’якоті.
  5. При додаванні лимона до гарячого чаю вітамін С практично відразу руйнується.
  6. Ще кілька століть тому лимони були головними ліками моряків від цинги, страшної хвороби, що викликається нестачею вітамінів в організмі. Тоді вже було відомо, що фрукти допомагають зупинити розвиток хвороби, але як можна їх зберігати місяцями на борту корабля, щоб вони не зіпсувалися? Вихід знайшов знаменитий мореплавець Джеймс Кук – він придумав їх маринувати. Моряки спочатку бунтували, тому що засолені мариновані лимони до смаку були далеко не всім, але потім звикли.
  7. Термін зберігання лимонів при кімнатній температурі може досягати двох тижнів, а в холодильнику до 6 тижнів. За умови, що вони не порізані. Але якщо ви нарізали лимон, не забудьте присипати його цукром – тоді він простоїть у холодильнику кілька місяців.
  8. Найближчим родичем лимона з погляду ботаніки є лайм, популярний фрукт, що вирощується в основному в Азії. Лайм відрізняється і смаком, і запахом, але має схожі властивості, і широко застосовується в різних областях, від традиційної медицини до кулінарії і косметології. Гібрид лайма та лимона називають “лимонайм”, хоча багато жителів країн Південно-східної Азії просто називають лайми лимонами.
  9. Один стиглий лимон містить повну норму вітаміну С, необхідну щодня дорослій людині, іноді навіть більше. Якщо ви випадково купили жорсткий і недостиглий лимон, не біда – якщо погріти його в мікрохвильовій печі протягом кількох десятків секунд (не більше!), він стане солодшим і м’якшим, втративши гіркуватість.
  10. Лимонний сік здавна використовується в різних областях. Як відомо, у змішаному з водою вигляді він допомагає не лише виводити з організму токсини, очищуючи його, а й сприяє схудненню. А якщо в лимонний сік додати сіль, він стане чудовим засобом для очищення окислених або заржавілих поверхонь із металу.
  11. У середньому вага одного стиглого плоду знаходиться в межах 200-250 грам. Але в 2003 році в Ізраїлі було вирощено фрукт-рекордсмен масою 5,265 кг! Він був занесений до книги рекордів Гіннеса, і цей рекорд досі не побитий.
  12. Виготовлена з лимонів ефірна олія використовується в аромотерапії, косметичній індустрії і навіть при виготовленні різних напоїв. Для того щоб виготовити всього 1 літр такого масла, потрібно близько 3000-3500 фруктів.

Схожі записи:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *