Цікаві факти про сокола

Цікаві факти про сокола

Сокіл в культурі багатьох народів є символом відваги і хоробрості, а зіркі соколині очі стали справжнім еталоном гострого зору. Ці горді птахи піддаються приручення, але утримувати їх непросто – гордий соколине вдача не терпить слабкості, і сокіл визнає тільки того господаря, якого поважає. Втім, все одно стихія цих птахів – безкраї небесні простори, а не клітка, нехай вона і буде розміром з квартиру.

Сокіл цікаві факти

Наукова назва соколів Falco походить від латинського слова falx, що перекладається як «серп» – саме таку форму мають крила цих птахів під час польоту.

Соколи – досить молода група птахів, вона з’явилася на Землі менше ніж 10 мільйонів років тому.

Сокіл сапсан – найшвидший представник земної фауни. Під час полювання він розвиває швидкість до 322 кілометрів на годину, пікіруючи на здобич.

Соколи-сапсани падають на свою здобич з великої висоти і майже перпендикулярно землі – удар лап цього птаха має таку руйнівну силу, що навіть у відносно великих звірів голова може відокремитися від тіла.

Великих соколів спеціально навчають для соколиного полювання, яке в минулому було вкрай популярним. Хижі птахи ловлять здобич, вбивають її і чекають приходу господаря-мисливця.

Кречет – найбільший вид соколів. Самки кречетів важать до 2 кг, самці – вдвічі менше. Розмах їх крил становить близько 120-135 см при розмірі тіла до 60 см.

Цікавинки про соколів
Сокіл Кречет

Кречет надає перевагу північним країнам, живе частіше біля океану, в тундрі, там, де багато пташиних скельних поселень.

Кречета використовували на полюванні в багатьох країнах світу.

На початку 21 століття один з канадських вчених запропонував визначати рівень інтелекту птахів виходячи з винахідливості, що проявляється ними під час полювання. Згідно з цією методикою, соколи є одними з найрозумніших птахів на планеті.

Самці і самки соколів зовні практично не відрізняються один від одного.

Соколи вибирають собі партнера один раз і на все життя, як і інші хижі птахи, наприклад, орли.

Кожна соколина сім’я має власну територію, на якій вона харчується і ростить потомство.

Самці допомагають самкам висиджувати яйця. Після появи на світ молодих пташенят саме вони вчать їх полювати і добувати собі їжу. Коли молоді особини підростають, самець проганяє їх, оскільки птахи стають конкурентами.

Карликові соколи – найменші в світі хижі птахи, їх розміри не перевищують 19 сантиметрів в довжину.

Соколи літають з такою високою швидкістю, що повітря, що потрапляє при цьому в їх ніздрі, могло би серйозно зашкодити їхньому здоров’ю. Природа подбала про вирішення цієї проблеми, розмістивши перед ніздрями кісткові горбки, що перенаправляють потоки повітря в іншу сторону.

Цікаві факти про соколів
Карликовий сокіл

Карликові соколи – осілі птахи, що живуть в тропічних лісах Південно-Східної Азії, від Північної Індії і Південно-Східного Китаю до Філіппін і Малайського архіпелагу.

Карликові соколи частіше будують гнізда в дуплах, відкладають яйця білого кольору.

Вчені підрахували, що приблизно п’ята частина всіх земних птахів стає здобиччю сапсанів.

Боривітер маврикійський  – вимираючий вид соколів. Їх кількість зменшилася через вирубку лісів в ареалі проживання птиці. Сьогодні в природі залишилося лише 2 пари цих рідкісних соколів.

Головний ворог соколів – людина. Люди запилюють свої поля і сади отруйними речовинами від гризунів, які потрапляють в шлунок соколів разом з цими тваринами.

Соколи вкрай важливі для підтримки природного балансу на планеті. Наприклад, ці птахи полюють на мишей та інших гризунів, які надають згубний вплив на багато рослин.

Соколи допомагають і в регулюванні поголів’я шкідливих птахів, таких як сороки і ворони – шкода цих пернатих полягає в тому, що вони розоряють гнізда інших птахів і поїдають їх яйця. Більш дрібні види соколів полюють на Бджолоїдку звичайну, які нападають на бджіл (цікаві факти про бджіл).

Цікаве про сокола
Сокіл-реготун

Сокіл-реготун – це птах з темно-бурою спиною, крилами і хвостом «в смужку» і строкатою золотисто-кремовою або солом’яною нижньою частиною тіла. «Шапочка» на голові сокола теж солом’яна і строката. Через його потилицю і очі проходить чорна «маска». Забарвленням і вертикальною посадкою соколи-реготуни схожі на представників роду Falco, але відрізняються від них масою (400-650 г) і довжиною тіла (45-50 см).

Соколи-реготуни живуть в лісах Амазонії, а також займають ареали від півдня Мексики до Уругваю і півночі Аргентини.

Соколи-реготуни самі гнізд не будують, а займають порожні дупла, гнізда інших хижих птахів і ущелини скель. Відкладають 1-2 яйця, які насиджує тільки самка. Самець носить їжу самці і пташенятам, поки вони ще маленькі. Насиджування триває 40-65 днів. Потім їжу приносять обоє батьків. Пташенята залишають гніздо через 8 тижнів після вилуплення.

Співробітниками аеропорту Бразилії є 5 соколів, які допомагають запобігти зіткненню літаків.

На Русі соколів дарували правителям інших держав, вважаючи їх дуже цінним і почесним подарунком.

У Стародавньому Єгипті сокіл уособлював деяких богів і був тотемним птахом.

Сапсани – найпоширеніші в світі хижі птахи.

Новозеландський сокіл зображений на купюрі в 20 місцевих доларів.

В дикій природі у соколів досить багато ворогів. Небезпеку становлять майже всі великі хижаки. Куниці і тхори, ласки, а також лисиці обкрадають соколині гнізда, поїдають пташенят.

Схожі записи:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *