Цікаві факти про страусів

Цікаві факти про страусів

Страуси – це дивовижні птахи, що не схожі на інших пернатих. Вважаючи за краще бігати, а не літати, вони не відрізняються інтелектом, що не заважає їм бути відмінно пристосованими для виживання. Втім, вони тільки здаються такими кумедними, а на ділі розлючений страус – не той противник, з яким хотілося б зустрітися на вузькій стежині.

41 цікавий факт про страуса

  1. Страусі – це найбільші птахи на Землі.
  2. До 20-го століття дикі страуси населяли Африку, південно-західну Азію і Аравійський півострів.
  3. В даний час страуси поширені на території практично всього африканського континенту. Експерти точно не можуть сказати, скільки особин сьогодні живе в дикій природі, але їх досить багато.
  4. Кілька десятків тисяч років тому існували ще більші види, причому м’ясоїдні, але вони давно вимерли – їх винищили первісні люди.
  5. Страуси широко відомі в світі в основному завдяки своєму пір’ю, яке використовуються для декору. Шкіра страусів використовується в промисловості і є дуже міцною. М’ясо страусів за смаком нагадує пісну яловичину, в ньому низький рівень жирів, холестерину, багато кальцію, протеїнів і заліза.
  6. Серед істот, що нині живуть на нашій планеті у страусів немає родичів в біологічному сенсі.
  7. Вага дорослого страуса може перевищувати 150 кг.
  8. Під час бігу вони переміщаються величезними стрибками, за один такий стрибок долаючи 3-5 метрів.

Цікаві факти про страуса

  1. Бігають вони теж швидко, відрізняючись при цьому витривалістю. Страус може підтримувати швидкість бігу в 50 км / годину на протязі тривалого часу.
  2. Птахів ему, які за розміром поступаються лише страусам, раніше теж відносили до страусоподібних, але вже давним-давно виділили в окремий вид. Так що ему – не страус.
  3. Зріст страуса перевищує 2,5 метра.
  4. Страуси не ховають голову в пісок, якщо їх налякати – вони тікають. А якщо їх загнати в кут, вони починають захищатися ударами ніг. Один такий влучний удар здатний вбити людину.
  5. Самець страуса може попереджати зграю про небезпеку, видаючи звуки, схожі на ревіння лева.
  6. На грудях у них є пляма без пір’я – це те місце, на яке страус спирається, коли лягає на землю.
  1. Максимальна швидкість, яку здатні розвинути страуси, становить близько 95 км / годину. При цьому вони можуть на бігу повертати, навіть не пригальмовуючи.
  2. Харчуються вони рослинністю, дрібними тваринами та комахами.
  3. Вії у страусів густіші, ніж у людей.
  4. Страуси не мають зубів, тому вони періодично поїдають камінчики і навіть пісок – це допомагає краще перетравлювати їжу, так як камені, потрапивши в шлунок, просто її перетирають.
  5. Термін життя страуса може досягати 75-80 років.
  6. Одне страусяче яйце важить більше кілограма.

Цікавинки про страуса

  1. У страусів немає особливої залози, яка дозволяє іншим птахам робити пір’я водовідштовхувальними, тому під час дощу пір’я страусів намокають.
  2. Вони можуть довго обходитися без води, через те, що їм достатньо вологи, одержуваної разом з їжею. Але п’ють при нагоді страуси охоче, і скупатися теж люблять.
  3. Щоб позбутися від шкірних паразитів, ці птахи катаються в сухий пилі.
  4. Захищаючи свою територію, страуси атакують і людей, і навіть левів. До речі, лев, король звірів, зазвичай не ризикує зв’язуватися зі страусом, який запросто може його покалічити або навіть убити (цікаві факти про левів).
  5. Молоді страуси не їдять рослинність – тільки м’ясо і комах.
  6. Жити вони вважають за краще сім’ями, що складаються з самки, самця і пташенят.
  7. Стерв’ятники, які люблять поласувати страусячими яйцями, кидають на них з висоти камені, через те, що дзьобом розбити міцну шкаралупу товщиною в півсантиметра вони не в силах.
  1. З усіх птахів лише у страусів на ногах по два пальці. (Цікаві факти про птахів)
  2. Деякі племена в Африці досі використовують шкаралупу їх яєць в якості судин для води.
  3. Пір’я страуса на шоломах зустрічаються на більшості польських гербів.
  4. На страусах, при бажанні, можна їздити верхи, але тільки на самцях, тому що вони більші і сильніші.
  5. Страусів розводять в більше ніж 50 країнах світу, в тому числі і в холодних.
  6. Приваблюючи самку, самець страуса видає трубний рев оглушливої гучності.
  7. Через міцність шкаралупи, у новонародженого пташеня йде до години, щоб вибратися назовні. Справляються не всі.

Цікаве про страусів

  1. Вага новонародженого дитинчати страуса сягає 1,1-1,2 кілограма.
  2. Діаметр страусячого ока (5 сантиметрів) більше, ніж діаметр мозку цього птаха.
  3. Іноді, якщо дві групи пташенят від різних птахів змішуються, страуси-батьки б’ються один з одним за право опіки над ними. Переможцям дістається все потомство.
  4. Пташенята африканських страусів зазвичай з’являються на світ з гематомою на потилиці, тому що їм вони проламують собі шлях назовні з яйця. Гематома, втім, не небезпечна, і вона швидко проходить.
  5. Після вилуплення пташенят самка страуса розбиває зіпсовані яйця, щоб привабити мух, якими будуть харчуватися пташенята, яким пощастило більше.
  6. Самка страуса висиджує яйця днем, а вночі її підміняє самець.
  7. Коли приходить ніч, страуси, як правило, повертаються на одне і те ж місце. Члени групи розташовуються таким чином, щоб постійно бачити або чути один одного.

Схожі записи:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *