Цікаві факти про цибулю

Цікаві факти про цибулю

Багато хто вважає, що серед овочів цибуля є далеко не аристократом. З давніх-давен цибуля була невід’ємним інгредієнтом простого селянського меню. Але багато хто забуває, що цибуля також є важливою складовою в багатьох вишуканих стравах. Цікаві факти про цибулю розкажуть про невибагливий і незамінний овоч, який широко застосовується не тільки в кулінарії, але і в народній медицині.

Цікавинки про цибулю

Існує більше 900 видів цибулі.

228 видів цибулі є овочевими культурами.

Батьківщину цибулі встановити складно. Більшість дослідників вважають, що цибуля походить з Південно-Західної Азії.

Є дуже давні – з бронзового століття – свідоцтва про вживання цибулі в Європі.

У цибулі міститься більше цукру, ніж в яблуках і грушах. Але не варто виключати її з меню, якщо ви сидите на дієті, так як цибуля – прекрасний спалювач жирів. Існують навіть окремі цибульні дієти.

При смаженні цибуля стає солодкою.

Цибуля містить безліч корисних речовин: залізо, ефірні масла, вітаміни, кальцій, калій, марганець, магній, фосфор, сірку і фтор. Цибуля також багата на глюкінін, який знижує рівень цукру в крові природним чином.

Пітер Глейзбрук посів перше місце на щорічній сільськогосподарській виставці. Він виростив цибулину вагою 8 кілограмів 150 грам. За найважчу цибулину містер Глейзбрук отримав 1500 фунтів і свідоцтво про новий світовий рекорд в номінації «найбільша цибулина».

Цікавинки про цибулю

У холодну пору року для зміцнення імунітету рекомендується з’їдати по половині ріпчастої цибулі в день.

Цибулю можна використовувати як знеболювальний засіб при укусах ос, джмелів і бджіл. Для цього необхідно втерти цибульний сік в місце укусу.

Цибуля – одна з найстаріших культивованих рослин. Вона була відома в Індії, Китаї і на Близькому Сході ще до початку ведення історії.

У багатьох країнах цибулю в народній медицині використовують як засіб лікування наривів і пухирів.

Цибуля шалот і сорт цибулі гострий жовтий серед всіх інших сортів цибулі мають найбільші антиканцерогенні властивості. В результаті досліджень було встановлено, речовини, що містяться в цибулі, сприяли пригніченню росту ракових клітин.

Цибуля може бути смертельно небезпечною для собак і кішок.

Цибуля широко використовують для лікування і поліпшення якості волосся і шкіри обличчя. Наприклад, цибульні маски з медом запобігають появі зморшок і освіжають шкіру обличчя.

Свіжий цибульний сік застосовують при ревматичних болях і набряках.

Чому цибуля викликає сльози ?

Якщо порахувати споживання цибулі на душу населення, то світовим чемпіоном стає Лівія, де за даними ООН середньостатистичний громадянин з’їдає більше 33 кг цибулі в рік. «Ми додаємо цибулю в усе», – кажуть лівійці. На другому місці знаходиться Сенегал, жителі якого в середньому споживають близько 22 кг цибулі в рік. Жителі Британії з’їдають десь близько 9,3 кг на людину в рік. А ось жителі Франції, яких британці традиційно вважають «поїдачами цибулі», насправді обходяться скромними 5,6 кг на людину.

В Індії жодна трапеза не обходиться без цибулі. Коливання в вартості цибулі помітні кожній простій людині. Політична вага цибулі пояснюється тим, що цей овоч – невід’ємна частина життя майже кожного індійського будинку. Можливо, найбільш показовий випадок такого роду був в 1998 році, коли аналітики пов’язували поразку правлячої партії BJP на виборах в Делі з подорожчанням цибулі.

Широко поширена ріпчаста цибуля отримала свою назву від зовнішньої схожості з ріпою.

Цибуля-порей є одним з національних символів Уельсу. У VI столітті, згідно з легендою, єпископ і просвітитель Давид Валлійський під час битви проти саксів, що відбувалася на цибульному полі, закликав своїх солдатів прикріпити до шолома цибулю-порей, щоб відрізнити своїх соратників від ворогів. Тому 1 березня щорічно жителі Уелься відзначають національне свято – День святого Давида.

Науково доведено, що речовини, якы викликають смак, запах цибулі і сльози від її обробки, можуть боротися з раковими клітинами.

Причина такої сльозоточивості цибулі криється в особливій речовині – лакриматор (від латинського lacrima – сльоза). Коли цибулина розрізається, лакриматор виділяється і розчиняється в воді і, зокрема, в сльозах людини. При цьому утворюється сірчана кислота, яка і подразнює слизову оболонку ока. І тепер ясно, чому цибулю чистять, змочуючи її або ніж водою – лакриматор розчиняється в воді і практично не виділяється в повітря. Якщо цибулю перед чищенням заморожують, то активність лакримату теж різко знижується.

Цікаве про цибулю

Цибуля покращує апетит, засвоєння їжі, підвищує опірність організму до інфекційних захворювань.

Цибуля має бактерицидні і антисептичні властивості, бореться з вірусами і накопичує в собі цілющу енергію землі.

Цибулею можна лікувати укуси комах. Для цього достатньо просто прикласти до місця укусу нарізану цибулю. Вона витягне отруту, зменшить набряк і прискорить загоєння шкіри.

Цибулевий сік – високоефективний сироп від кашлю, але вживати його в такому вигляді досить неприємно. Тому при кашлі краще покласти шматочок цибулини в вухо. Таким чином цибулевий сік потрапить в кров і позбавить від неприємного кашлю.

Цибуля збиває температуру. Якщо у дитини висока температура, потрібно нарізати цибулю кільцями і змочити її в яблучному оцті. Потім за допомогою шкарпеток прикладаємо цибулю до ступень. Варто покласти шматочки цибулі в вуха. Жар від таких ліків спадає дуже швидко

Схожі записи:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *