
В яких продуктах є вітамін Д?
Вітамін Д – жиророзчинний вітамін, який відрізняється від інших вітамінів тим, що наші тіла можуть виробляти більшу частину того, що нам потрібно, під впливом сонячного світла. Вітамін Д відомий як вітамін сонця, проте, згідно з нових опитувань, багато з нас думають шукати його в холодильнику. Якщо є можливість вийти в сонячний день на прогулянку під час обідньої перерви, обов’язково зробіть це.
Для людей котрі проживають в північних широтах можливість отримувати достатню кількість вітаміну Д з жовтня по травень від сонця практично відсутня. Саме тому до кінця зими в більшості людей спостерігається критично низька кількість вітаміну Д в організмі.
Відомо, що вітамін Д, який довгий час пов’язували тільки із здоров’ям кісток, також допомагає регулювати імунну систему, знижує артеріальний тиск, захищає від депресії та зменшує ризик діабету 2-го типу, високого кров’яного тиску і кількох видів раку. Більше того, зараз в сонячні дні багато людей використовую сонцезахисні креми, що блокують до 93% променів ультрафіолетового випромінювання, це тип випромінювання, який використовують наші тіла для виготовлення вітаміну Д.
Чи достатньо вітаміну Д отримує ваш організм? Напевно ні. Інститут медицини встановив рекомендовану дієтичну норму вітаміну D у 600 міжнародних одиницях (МО) для всіх людей віком до 70 років. (800 МО для 70+.) Але багато експертів вважають, що така норма занижена. Споживання продуктів харчування з високим вмістом вітаміну D допомагає зберегти міцні кістки. Це також може допомогти зберегти здорові м’язи протягом усього життя.
Якщо ваш рівень вітаміну Д в організмі низький, ви можете почувати себе слабким, втомленим і похмурим взагалі. Ці симптоми можуть бути пов’язані з багатьма різними проблемами зі здоров’ям (а іноді і просто поганим нічним сном!), Тому важко знати, чи винен в цьому дефіцит вітаміну D. Рекомендуеємо вам декілька разів на рік перевіряти рівень вітаміну Д у вашій крові.
В яких продуктах є вітамін Д таблиця, список
Які продукти містять вітамін Д | Кількість (мкг / 100 гр) | Скільки гр продукту на добу необхідно вживати |
Печінка тріски | 200 | 7 |
Печінка палтуса | 2500 | 1 |
Риб’ячий жир | 230 | 5 |
Палтус | 27 | 37 |
Оселедець | 30 | 33 |
Скумбрія | 15 | 67 |
Короп | 25 | 40 |
Форель | 16 | 63 |
Угор | 23 | 43 |
Горбуша | 13 | 100 |
Кета | 16 | 63 |
Тунець | 3 | 400 |
Чорна ікра | 8 | 125 |
Вершкове масло | 1,5 | 800 |
Курине яйце | 2,2 | 454 |
Сирий яєчний жовток | 5 | 110 |
Печінка великої рогатої худоби | 4,5 | 150 |
Нирки баранячі | 0,5 | 2000 |
Печінка бараняча | 1 | 1000 |
Тріска | 1,3 | 850 |
Шпроти в олії | 20 | 50 |
Лосось | 12 | 65 |
Красна ікра | 5 | 200 |
Сардини в олії | 9 | 135 |
Ацидофільні сухі молочні суміші | 16 | 63 |
Маргарин | 10 | 120 |
Біфідолакт сухий | 17 | 70 |
Жирна сметана | 0,5 | 2000 |
Вершки 30% | 0,2 | 3000 |
Сир твердий | 1 | 1000 |
Молоко незбиране коров’яче | 0,2 | 3000 |
Сир 5% | 1 | 1000 |
Олія арахісова | 3 | 170 |
Молоко сухе | 0,3 | 2600 |
Кефір або ряжанка | 2,5 | 450 |
Масло топлене | 1,8 | 560 |
Гриб гріфола | 63 | 16 |
Лисички | 8,8 | 130 |
Какао | 6,6 | 150 |
Вершкове морозиво | 0,2 | 3000 |
Лимонний і морквяний сік | 0,1 | 6000 |
Петрушка, кріп, пшениця | 0,1 | 6000 |