
Цікаві факти про квасолю
До складу багатьох страв входить квасоля, а в деяких країнах вона і зовсім є невід’ємною частиною національної кухні, наприклад, в Мексиці. Хоча і в Україні квасоля давно отримала визнання і знайшла широке застосування. У ній міститься маса корисних речовин, не кажучи вже про те, що вона просто смачна. Хоча, звичайно, все залежить від того, як її приготувати, та й смаки у всіх людей різні.
27 цікавих фактів про квасолю
- Всього 100 грамів квасолі містять близько половини добової норми клітковини для середньостатистичної дорослої людини.
- У ній також міститься багато заліза, яке необхідно для нормального кровотворення. Еритроцити, червоні кров’яні тільця, без надходження заліза в організм утворюватися не можуть.
- За вмістом білка (до 25-30%) квасоля є практично рекордсменом серед всіх продуктів рослинного походження.
- У темних сортах квасолі вміст корисних елементів і вітамінів вище, ніж у світлих.
- Судячи з усього, людство почало культивувати квасолю приблизно від 5000 до 7000 років тому.
- У їжу вживаються як насіння цієї рослини, так і стручки. Всім нам знайома стручкова квасоля, вірно?
- Батьківщиною квасолі є Південна Америка. В Європу і Азію її звідти пізніше завезли першовідкривачі.
- У Стародавньому Єгипті з квасолі робили косметику, зокрема, для шкіри обличчя. Є припущення, що подібною квасолевою косметикою користувалася навіть знаменита цариця Клеопатра.
- Довжина квасоляного стебла може досягати 3 метрів.
- Першим європейцем, хто познайомилися з квасолею і згодом доставив її в країни Старого Світу, був знаменитий Христофор Колумб.
- У Великобританії квасоля називається голландськими бобами, через те, що в Англію ця рослина потрапила через Голландію.
- Всього в світі існує близько 200 різних сортів квасолі.
- Французький імператор Наполеон Бонапарт вважав, що квасоля сприяє зміцненню м’язів і поліпшенню мозкової активності, а тому наказав завжди включати її в армійський раціон.
- Перше в світі місце з виробництва квасолі займає Китай. Слідом за ним йдуть Бразилія, США, Індія і М’янма.
- У ній міститься більше білка, ніж у м’ясі курки.
- Сорти квасолі під назвою «Пекло Рем» і «Акіто» відчутно пахнуть грибами.
- Екстракт квасолевих стручків застосовується при лікуванні і профілактиці діабету.
- Всього щорічно в світі виробляється близько 25 мільйонів тонн квасолі.
- Вітаміну С в ній міститься більше, ніж в абрикосах, персиках або сливах.
- Червона квасоля токсична, і, з’ївши її в сирому вигляді, можна отруїтися. Але при термічній обробці токсини розпадаються.
- Червона квасоля – зміцнює імунітет, позитивно діє на травний тракт, покращує стан шкіри.
- Біла квасоля – зміцнює кістки і зуби, так як багата кальцієм і залізом.
- В середньому одна квасолина важить близько 1 грама.
- Кожної останньої неділі листопада в Болгарії святкується день квасолі.
- Лімський сорт цієї рослини виробив унікальну систему захисту – як тільки рослина відчуває на собі слину гусениці, вона починає виробляти ароматну речовина, що приваблює до себе ос, які, в свою чергу, є ворогами гусениць.
- У Китаї, Кореї та деяких інших азіатських країнах з квасолі виготовляють борошно, яке потім використовують для випічки різноманітних тістечок.
- Квасолевий білок за складом дуже близький до м’ясного, і він засвоюється організмом приблизно на 75%.